Konferencja naukowa
"Alpaki w pytaniach: Nauka - praktyce"
Kraków, 11.03.2023 r.
Archiwum
2023
Program
Program /plik PDF, rozmiar 881 kB/
9.00 – Przywitanie i wprowadzenie – prof. dr hab. Dorota Zięba-Przybylska, prof. dr hab. inż. Zygmunt M. Kowalski i dr inż. Marcin Przybyło,
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
9.15 – 10.15 Żywienie alpak – siano i granulat, czyli nic prostszego? –
prof. Robert Van Saun, DVM, MS, PhD, The Pennsylvania State University (tłumaczenie symultaniczne)
10.15 – 11.15 Rozród alpak – jak zmniejszyć zamieralność zarodków
i zwiększyć przeżywalność cria? – prof. Robert Van Saun, DVM, MS, PhD, The Pennsylvania State University (tłumaczenie symultaniczne)
11.15 – 11.30 Przerwa kawowa
11.30 – 12.30 Zachowanie alpak – jak rozumieć ich behawior i rozpocząć szkolenie? – mgr inż. Joanna Kapustka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
12.30 – 13.30 Włókno alpak – co nam mówią histogramy? –
dr hab. Aurelia Radzik-Rant, prof. SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
13.30 – 14.15 Przerwa obiadowa
14.15 – 15.15 Profilaktyka w stadzie alpak – nie tylko Clostridium i świerzb? – Zofia Krasucka i dr n. wet. Jacek Krasucki, Przychodnia weterynaryjna Animal-Wet, Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny w Puławach
15.15 – 16.00 Genetyka umaszczenia i ras alpak – jak sprawdzić rodowód swoich zwierząt? – mgr inż. Angelika Mąsior i dr hab. Katarzyna Piórkowska, prof. IZ, Instytut Zootechniki PIB
16.00 – 16.30 Alpaki w ARiMR od 2023 roku – jak zarejestrować swoje zwierzęta? – mgr Joanna Dejworek, Krakowskie Biuro Powiatowe ARiMR
i mgr inż. Aneta Gronuś, Małopolski Oddział Regionalny ARiMR
16.30 – 17.00 Wystąpienia sponsorów
17.00 – Podsumowanie i zakończenie – dr inż. Marcin Przybyło, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Sesje posterowe
Sesja wtorkowa
Barłowska J. – Certyfikowana żywność regionalna jako ważny element ochrony przed wyginięciem lokalnych ras bydła.
Chrenek P. i in. – Aktualna wydajność słowackiego bydła plamistego.
Graczyk-Bogdanowicz M. i Rzewuska K. – Ocena genomowa zdrowotności racic w Polsce.
Kania-Gierdziewicz J. i in. – Analiza poziomu zinbredowania w populacji polskiego bydła simentalskiego.
Majewska A. i in. – Dwadzieścia pięć lat programu ochrony zasobów genetycznych bydła rasy polskiej czerwonej.
Motyka D. i in. – Zmienność, odziedziczalność oraz struktura mikrobiomu żwacza krów w kontekście zdrowotności i produkcyjności bydła mlecznego.
Natonek-Wiśniewska M. i Krzyścin P. – Identyfikacja bydlęcego DNA w trudnych matrycach.
Nogalski Z. i in. – Skład mleka w zależności od systemu produkcji i fazy laktacji.
Otwinowska-Mindur A. i in. – Analiza genetyczna cech płodności krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej.
Radko A. i in. – Analiza struktury genetycznej bydła rasy polskiej czerwono-białej.
Radkowska I. i in. – Zróżnicowanie frekwencji genu β-kazeiny typu A2 u bydła mlecznego rasy polskiej czerwonej ze względu na wielkość stada w wybranych gospodarstwach w południowej Polsce.
Sawicka-Zugaj W. i in. – Polimorfizmy genów kappa i beta-kazeiny u polskich lokalnych ras bydła.
Sosin E. – Bydło polskie czerwono-białe - ostatnie działania wzmacniające ochronę.
Sosin E. i in. – Bydło nadbużańskie - czy jeszcze istnieje?
Sosin E. i in. – Wpływ wysokości dopłat na kształtowanie się liczebności rodzimych ras bydła.
Szprynca A. i in. – Ekspresja genów białek ostrej fazy w zdrowych ćwiartkach wymienia sąsiadujących z zakażonymi gronkowcami koagulazo-dodatnimi lub -ujemnymi u krów mlecznych.
Szymik B. i in. – Wpływ cech opasowych i mięsnych na wartość rzeźną buhajów simentalskich.
Sesja środowa
Adamski M. i in. – Zawartość metali ciężkich w sierści krów w zależności od miejsca ich pobrania.
Kowalczyk P. i in. – Metody redukcji gazów cieplarnianych z gnojowicy w oparciu o peptydomimetyki w modelowych szczepach bakterii jelitowych E. coli.
Księżak J. i in. – Ocena plonowania roślin bobowatych grubonasiennych uprawianych na zielonkę w systemie ekologicznym.
Księżak J. i Jurak S. – Porównanie plonowania kukurydzy uprawianej na ziarno i kiszonkę w systemie ekologicznym i konwencjonalnym.
Księżak J. i Jurak S. – Produkcyjność kukurydzy uprawianej z innymi gatunkami roślin w systemie ekologicznym.
Kuczaj M. i in. – Ocena efektywności szczepienia krów przeciwko mastitis.
Micek P. i in. - Wpływ obróbki termicznej białka makuchu rzepakowego na jego przydatność w żywieniu krów mlecznych.
Piwczyński D. i in. – Modelowanie efektywności doju krów na podstawie cech budowy z wykorzystaniem techniki drzew decyzyjnych.
Radkowski A. i in. – Analiza korelacji pomiędzy wybranymi wskaźnikami wegetacyjnymi a zawartością makroelementów w runi łąkowej.
Radkowski A. i in. – Zastosowanie teledetekcji do szacowania wilgotności oraz zawartości suchej i świeżej masy w runi łąkowej.
Radkowska I. i Radkowski A. – Wypas regeneratywny jako holistyczne podejście do zarządzania pastwiskami.
Siatka K. i in. – Pokrój wymienia a czas zakładania kubków udojowych przez roboty udojowe.
Skrzyński G. i in. – Próba oceny dobrostanu bydła na podstawie pomiarów temperatury ciała oraz wskaźnika THI.
Świderek W. i in. – Smart farming - szanse i bariery rozwoju.
Zachwieja A. i in. – Wpływ korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis) na poziom produkcji gazów w treści żwacza krów - badania in vitro.
Zachwieja A. i in. – Analiza zmian profilu fermentacji treści żwacza krów pod wpływem korzenia mydlnicy lekarskiej (Saponaria officinalis).
Zigo F. i in. – Nowe trendy w składzie ściółki w oborach krów mlecznych.
Zigo F. i in. – Porównanie wybranych testów w diagnostyce mastitis u krów mlecznych.
Plakaty (szer. 70 cm, wys. 100 cm) będą umieszczane i zdejmowane przez ich Autorów w sali konferencyjnej przez 30 minut przed pierwszą sesją i 30 minut po sesji ostatniej oraz w przerwie między sesjami w danym dniu.
Sponsorzy
Oferta dla sponsorów:
1 pakiet – 1000 zł
ulotki/gadżety dołączone do zestawów konferencyjnych (maks. 2 sztuki); logo wyświetlane na ekranie głównym podczas przerw i dyskusji
2 pakiet – 2000 zł
ulotki/gadżety dołączone do zestawów konferencyjnych (maks. 2 sztuki); logo wyświetlane na ekranie głównym podczas przerw i dyskusji; wystawienie baneru/roll-upu w sali głównej
3 pakiet – 3000 zł
ulotki/gadżety dołączone do zestawów konferencyjnych (maks. 2 sztuki); logo wyświetlane na ekranie głównym podczas przerw i dyskusji; wystawienie baneru/roll-upu w sali głównej; logo umieszczone na stronie internetowej konferencji; 10 min na prezentację podczas spotkania
Zainteresowanych prosimy o kontakt:
dr inż. Marcin Przybyło
telefon: 669 923 396
e-mail: szkolazywienia@urk.edu.pl
Terminy
Konferencja odbędzie się 11.03.2023 r. (sobota) w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, przy al. 29 Listopada 46.
Rejestracja uczestników rozpocznie się 01.02.2023 roku i potrwa do 03.03.2023 roku (ostateczny termin płatności za udział w konferencji).
Formularz rejestracyjny będzie dostępny w zakładce „Formularz rejestracyjny” na stronie konferencji od dnia 01.02.2023 r.
Zaproszeni prelegenci są nie tylko naukowcami reprezentującymi najważniejsze ośrodki akademickie w Polsce i za granicą, posiadającymi bogaty dorobek naukowy, ale także praktykami z wieloletnim doświadczeniem w pracy z alpakami – ich żywieniem, rozrodem, zachowaniem, włóknem i opieką weterynaryjną. Po każdym wykładzie przewidziany jest czas na zadawanie pytań oraz na krótką dyskusję. W związku z obowiązkiem rejestracji wielbłądowatych od 2023 roku, konferencję zakończy praktyczna prezentacja przygotowana przez pracowników Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, podczas której przestawią główne zasady rejestracji, znakowania zwierząt oraz obsługi systemu IRZplus, a także odpowiedzą na wszystkie pytania uczestników.
Koszt uczestnictwa w konferencji to 250 zł i obejmuje udział w konferencji oraz certyfikat uczestnictwa, materiały konferencyjne, przerwy kawowe i lunch. Dla studentów kierunków zootechnika, weterynaria, behawiorystyka/etologia zwierząt koszt uczestnictwa wynosi 225 zł. Formularz rejestracyjny będzie dostępny w zakładce „Formularz rejestracyjny” na stronie konferencji od dnia 1.02.2023 r (rejestracja możliwa tylko poprzez wypełnienie formularza).
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału wszystkich zainteresowanych, ale w sposób szczególny właścicieli i hodowców alpak, weterynarzy, pracowników naukowych oraz studentów pragnących w przyszłości zająć się pracą z tymi zwierzętami.
W imieniu Komitetu Organizacyjnego,
Dr inż. Marcin Przybyło